Alba Service logo
- Rengöra altan med högtryckstvätt?

Alba Service

Varför du bör undvika att rengöra din altan med högtryckstvätt?

Att hålla din altan ren och snygg är en viktig del av att upprätthålla hemmets skönhet och värde. Många människor vänder sig till högtryckstvättar för att snabbt och effektivt rengöra sina altaner, men visste du att detta faktiskt kan göra mer skada än nytta?


Varför högtryckstvättar kan vara skadliga för din altan och hur de kan påverka träytans struktur?

1.

Risk för skador på träet


En av de största nackdelarna med att använda en högtryckstvätt är att den kan skada ytan på din altan. När vatten pressas in i träet med högt tryck kan det tränga in mellan fibrerna och separera dem, vilket kan leda till svullnad, sprickbildning och förruttnelse av träet över tid. Det är därför som högtryckstvättar inte rekommenderas för rengöring av träytor som altaner eller däck, eftersom det kan resultera i skador och försämring av träet på lång sikt. Istället bör mer skonsamma rengöringsmetoder användas för att bevara träets struktur och skönhet.

2.

Trycket pressar in smutsen


Det höga trycket faktiskt kan pressa smutsen djupare in i träfiber istället för att effektivt ta bort den. Detta beror på att trycket kan få smutsen att tränga in i de små utrymmena mellan fibrerna istället för att helt avlägsna den från ytan. Resultatet kan vara en altan som ser ren ut på ytan men som fortfarande är smutsig och nedsmutsad under ytan.

3.

Sprider smutsen ytterligare


Istället för att effektivt ta bort smuts och fläckar kan användningen av en högtryckstvätt faktiskt sprida smutsen över en större yta. Det höga trycket kan få smutsen att spridas till omgivande områden och göra att rengöringsprocessen blir mindre effektiv. Dessutom kan högtryckstvättar sprida kemikalier och rengöringsmedel som används i processen, vilket kan ha negativ miljöpåverkan.

4.

Förstör skyddande ytlager


Många altaner är behandlade med olika typer av skyddande ytlager, som olja eller lack. Användningen av en högtryckstvätt kan avlägsna dessa ytlager, vilket gör att ytan blir mer mottaglig för framtida skador och försämring.

5.

Försiktighet vid val av rengöringsmetod


Med tanke på dessa risker är det viktigt att vara försiktig när du väljer rengöringsmetod för din altan. Istället för att använda en högtryckstvätt kan det vara bättre att använda mer skonsamma metoder som borstning och mild tvållösning. Dessa metoder är mindre sannolika att orsaka skador på träet och kan vara mer effektiva för att avlägsna smuts och fläckar.

Det är viktigt att vara medveten om riskerna med att använda högtryckstvättar för att rengöra din altan. Genom att välja mer skonsamma rengöringsmetoder kan du hålla din altan i gott skick och undvika onödiga skador och problem på lång sikt. Att ta hand om din altan på rätt sätt kommer inte bara att förbättra dess utseende och livslängd, utan också bidra till en säkrare och mer hållbar miljö för dig och din familj.


Alba Services erfarna personal specialiserar sig på att rengöra och ytbehandla uteplatser med linoljesåpa eller träolja att återställa dem till sitt ursprungliga skick. Vi använder effektiva maskiner(ingen högtryckstvätt!!) och ekologiska linoljesåpa från Järna Tvåleri för att garantera att ditt golv ska bli rent och fräscht på ett hållbart sätt!! Såpan gjort av linolja från certifierat ekologisk odling.